Kaupunki: tehkää HYKille UKK

Hämeenlinnan yhteiskoulua koetellaan.

  • Alakoulussa eli Tuomelan yksikössä on on kärsitty sisäilmaongelmista, joiden aiheuttaja ei ole tutkimuksista huolimatta selvinnyt. Koululaiset ovat olleet olleet viimeisen vuoden evakossa asbestilöydöksen vuoksi, ja nyt toiminta siirtyy toistaiseksi parakeihin pihamaalle. Vanhempia huolettaa, onko koulurakennuksen ruokalan ja liikuntatilojen käyttö varmasti turvallista.
  • Yläkoulusta on löydetty tuoreissa sisäilmatutkimuksissa PAH-yhdisteitä, ja niiden vuoksi on suljettu luokkatiloja. Tutkimukset jatkuvat, mutta koululaisten keskuudessa puhutaan jo syöpävaarasta.
  • Tuomelan koulun peruskorjauksesta on olemassa päätös, mutta monet kyseenlaistavat sen perusteet ja pitävyyden. Vastuut terveydestä, turvallisuudesta, taloudesta ja tulevaisuudesta eivät vaikuta tilaaja-tuottaja-mallissa olevan samalla tontilla.

Viestinnällisesti tilanne on hajallaan. Vanhemmat ovat huolissaan lastensa terveydestä ja koettavat saada varmaa tietoa kukin tavallaan ja tahoillaan. Kaupunki on järjestänyt Tuomelaan liittyen pari tiedotustilaisuutta ja julkaissut ajankohtaista infoa Wilman kautta. Hämeen Sanomat ja Yle Häme ovat selvittäneet aukkoja ja taustoittaneet tapahtumia. Vanhempainyhdistys koettaa toimia koulun, kaupungin ja kotien välissä, mutta ei omista prosessia ja siitä viestimistä.

Viestinnän ammattilaisena (sekä asukkaana, veronmaksajana ja äitinä) ehdotan kaupungille, että Tuomelan ja koko HYKin tilanne tuotaisiin yhteen paikkaan, esim. kaupungin verkkosivuille. Sinne koottaisiin virallinen, tarkistettu ja pysyvä tieto tähän asti tapahtuneesta. Usein kysyttyjen kysymysten lisäksi sivuilla myös kerrottaisiin prosessista ja sen etenemisestä tiedotusluontoisesti (esim. sisäilmatyöryhmän kokoukset, teetetyt tutkimukset, saadut tulokset, poliittisen päätöksenteon eteneminen.) Näin kokonaisuus olisi tiedon ’omistajan’ eli kaupungin hallinnassa.

Yksisuuntaisen tiedottamisen lisäksi vuorovaikutusta tulisi lisätä. Ajankohtaisen, kootun faktan lisäksi ihmisille pitäisi antaa helppo mahdollisuus kysyä ja tulla kuulluksi. Käytännössä tämä tarkoittaisi lisätiedon lähteitä eli vastaavien virkamiesten nimeämistä, kommentointimahdollisuutta tai ihan pelkkää peukuttamista.

Monella on myös mielessä ”Miten voin vaikuttaa?”

2 ajatusta artikkelista “Kaupunki: tehkää HYKille UKK

  1. Paluuviite: HYKin sivuilla tietoa Tuomelan sisäilma-asioista | Sairio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s