Perusta kasvimaa kolmessa vaiheessa

image

Valitse kasvimaan paikka ja ala möyriä.

image

Poista saven ja mullan joukosta turve ja kivet.

image

Poista maasta myös muut sinne kuulumattomat esineet.

Tuli ilmeisesti valittua entisen täyttömaan ja roskakuopan paikka. Kasvimaa on toistaiseksi tuottanut ruostuneita tölkkejä ja tuubeja (mm. Turun sinappia), ehjiä ja rikkinäisiä lasipulloja, perskaantuneita kuminpalasia, hapettuneita paristoja ja muinaisia muovisuikaleita.

Huomenna taas saappaat jalkaan, lapio käteen ja arkeologisiin kaivauksiin. Tänään todettiin, että kahden miehen voimat vaativat kivetkin saadaan tieltä pois, kun paikalla on kolmen sukupolven naiset ja yksi rautakanki.

10 ajatusta artikkelista “Perusta kasvimaa kolmessa vaiheessa

 1. Hienoi pulloi! Ihan noin monipuoliseen aineistoon en ole onneksi omalla pihalla törmännyt, kruunukorkkikulttuurin jäänteitä sen sijaan nousee maasta jatkuvasti, joukossa myös kaikkien aikakausien limupullonkorkkeja.

  Tykkää

 2. Miten olis kohopenkki, korkea malli. Jäisi sitten tulevillekin arkeologeille muovikulttuurin aikaista kaivettavaa. Syväjuuriset kasvit torilta helpommalla.

  Tykkää

 3. Tehdään laidat ’jostain jostain’,kaadetaan multa, jota tullut ’jostain jotenkin’ paikalle, sitten vaan siemenet itämään vakoon, kastellaan, kitketään, itketään, ihmetellään että tulihan sieltä sentään jotain syötävää – aina jotain kasvaa, myös itsetunto. Torilta haen taas taimet minäkin, ja nyt salaatitkin vaikka piha lykkääkin ihan kiitettävästi nokkosta ja vuohenputkea sekä voikukkaa.
  Kyllä se tonkiminen joka tapauksessa on kivaa, ei me muuten semmoiseen ryhdyttäisi, se on se vimma ja vietti!
  Kehikon päälle voi sitten laittaa lasin = kasvilava. Jos laittaa harson, niin tuuletus ja osittain kastelukin toimii automaattisesti ja talossa pysyy ikkunat.
  Hyvä täältä on neuvoja jakaa, kun ainoa mitä kasvimaahan on lykätty tänä vuonna on talikko, joka on kyllä jo viikon ollu juurtumassa – mielenkiintoista nähdä kasvaako yksi iso talikko vai kasvattaako emo rönsyistä uusia pikkutalikoita.
  Minnan Jaakonkadun pihallahan oli alkuun sellainen keskeltä korkeampi porrastettu malli, silloin ei tarvitse laitoja (kai). Sydämenä kai kompostia tai kakkaa, satoa sieltä tuli kuitenkin ihan hyvin.
  Joka pihaan kehittyy kyllä oma malli. Minä teen terasseja, meillä kun tasamaa löytyy vain Sormijärveltä.
  Tulipas pitkä juttu, mutta vartoos kun pääsen puhumaan!

  Tykkää

 4. Paluuviite: Pöytä koreaksi | Sairio

 5. Vanhat talot ja pihat ovat jänniä paikkoja, kun kaikki poisheitetty löytyy maahan kaivettuna. Vanhin, mitä meiltä on löytynyt, oli kolikko 1700-luvulta. Talosta ei silloin kyllä ole ollut vielä tietoakaan.

  Tykkää

  • Oho, se onkin jo muinainen. Mulla tuli nyk. kasvimaalla ent. tunkiolla tosiaan vastaan sinappituubia ja saippuakuppia, ehkä 60-70-luvulta. Talon sisältä puruista olen ottanut talteen 30- ja 50-lukujen lehtiä, ja odotan aikaa, että ehtisi niitä lueskella!

   Tykkää

 6. Paluuviite: Perunoiden kaverina perunkoiso | Sairio

 7. Paluuviite: Kasvimaa opettaa: kylvä harvaan, kitke usein | Sairio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s