Kysymys ei ole retorinen vaan pragmaattinen. Olin viikonloppuna kaverin mökillä, jossa naapuri oli käynyt muikkuverkoilla. Lauantain ohjelmassa olikin kalojen siivoaminen, savustaminen ja syöminen. Avaaminen ja sisälmysten poisto kävi kätevästi saksin ja sormin, joskin koulukuntaeroja löytyi kalan pään paikoilleen jättämisen tai poistamisen suhteen. Suolaamisen kanssa olin suurpiirteinen ja viskelin karkeat merisuolat kalojen päälle savustimeen – tämä taitaa olla ns. tönkkösuolaamisen malli. Toiset suolaavat kalat etukäteen huolellisesti sisältä ja ulkoa mutta poistavat ylimääräiset ennen savustinta. Kolmas tapa on kuulemma tehdä kymmenprosenttinen kuuma suolaliemi ja uittaa kaloja siinä hetken aikaa kypsymisen jälkeen. Mikä on sun salaisuutesi?
Ja vielä: syötkö pienen kalan ruotoineen?