Tuomelassa tavoitteena yhteisöllisen oppimisen toimintakulttuuri

Tuomelan koulun peruskorjauksen toiseen vaiheen luonnospiirrustukset ovat valmiina. Apulaisrehtori Vesa-Heikki Mikkola esitteli tuoreimpia rakennussuunnitelmia vanhempainyhdistykselle illan kokouksessa:

  • Uuteen kouluun tulevat omiin tiloihinsa eskarit Kutalasta ja Sairiosta.
  • Koulussa toteutetaan tiimiopettajuutta: 4-5 opettajaa samassa avoimessa tilassa, jossa työt paitsi tehdään myös suunnitellaan. Jokaisella opettajalla kuitenkin oma luokkansa, vaikka tilat yhteisiä ja avoimia.
  • Eri puolille ja eri kerroksiin rakennetaan luokka-astekohtaiset oppimisympäristöt kotineen ja mahdollisine erillisine tiloineen. Eri luokka-asteet kulkevat eri ovista sisään ja ulos, liikenne rauhoittuu ja vaatesäilytys selkeytyy. Tuomelasta tulee kengätön koulu, kaikille oppilaille omat kaapit.
  • Aiemmin kylmänä tilana ollut vintti otetaan taideaineiden käyttöön, esim. tekstiilityö ja kuvataide.
  • Erittäin pienet hallintotilat, koko henkilökunnan yhteiset tilat virkistymiseen ja kokoustamiseen. Ei perinteistä rehtorin kansliaa vaan tiimityöhön suunniteltuja tiloja. Toki neuvottelutiloja ja myös suljettavia tiloja sitä vaativille toiminnoille.

tuomelan-oppimis-ja-tila-arkkitehtuuriRehtori Arto Nykänen täydensi tiloja koskevia suunnitelmia pedagogisen toiminnan malleilla. Tavoitteena on yhteisöllisen oppimisen toimintakulttuuri. Osaamisen arkkitehtuuri suunniteltava hyvin, jotta se toimii yhdessä rakenteiden arkkitehtuurin kanssa. Yhteistyötaitojen on oltava avointen oppimisympäristöjen tasolla: muuten uusi koulu saadaan avaimet käteen -periaatteella – mutta käyttäjät ovat pihalla.

Opettajia ja muuta henkilökuntaa valmennetaankin suunnitelmallisesti, jotta taidot ovat uusien tilojen ja uuden pedagogiikan (tiimiopettajuus, ilmiöpohjaisuus) mukaisia. Samoin oppilaita kasvatetaan tulevaan tilaan ja toimintatapaan, ja tässä yhtenä koulun yhteistyökumppaneina on mm. lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arx. Myös huoltajuus kohtaa muutoksen uudessa koulutyössä, ja huoltajien roolia suunnitellaan toiminnallisessa vanhempainillassa huhtikuun alussa. (Vertaapa muuten kuvaa edelliseen luonnokseen – muoto muuttuu, mutta idea säilyy.)

Uuden Tuomelan aikataulu on seuraava: Urakkalaskennat tehdään kesällä 2014, ja nykyisen koulun sisäkalujen purkutyöt alkavat syksyllä 2014. Rakentamaan päästään v.  2015. Uusi Tuomelan koulu on suunnitelmien mukaan valmis elokuussa 2016.

Yksi ajatus artikkelista “Tuomelassa tavoitteena yhteisöllisen oppimisen toimintakulttuuri

  1. Paluuviite: Mitä Tuomelan koulun seinien sisällä tapahtuu tulevaisuudessa? | Sairio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s