Viisi askelta viininmaisteluun

Vietin hiihtolomani Kaliforniassa kaikista velvollisuuksista luistellen.

Loman aikana tein ystäväni kanssa tehoiskun Paso Roblesin viinialueelle. Paikalliset veikkaavat, että tienoosta on tulossa seuraava iso juttu perinteisten Napan, Sonoman ja Santa Barbaran jälkeen. Viiniä täällä on viljelty jo toistasataa vuotta, mutta nyt povataan alueen uutta tulemistaJa mikä ettei: ilmasto on ihanteellinen niin viiniköynnöksille kuin kasvattajille, ja meren ja vuorten välissä viihtyvät niin merinorsut kuin turistit. Meillä oli tukikohtana bed and breakfast -paikka Cayucosin pikkukylässä, josta kävimme tutustumassa lähiympäristöön.

Me noudatimme retkellämme viittä hyvää periaatetta:

 1. Palkkaa kuski.
  Maistelussa on mahdollisuus vain maistella viiniä ja sylkeä se suustaan pois. Mahdollisuus on teoreettinen.
  Me hankimme kuskin, jotta saatoimme nauttia hyvistä viineistä koko rahan edestä. (Maistelu on yleensä maksullinen, n. 10 dollaria per pää paikasta riippuen.)
 2. Valitse viinitilat.
  Tarjontaa on valtavasti, joten jonkinlainen reittisuunnitelma on oltava. Suosituksia voi kysyä paikallisilta, luottaa ammattilaisten (tai myyntimiesten) arvosteluihin ja saatuihin palkintoihin tai tehdä valintansa vaikka tilan tyypin, viljeltyjen rypäleiden tai hintatason perusteella.
  Tai voi vain ajella eteenpäin ja pysähtyä kivannäköiseen paikkaan.
 3.  Maistele hartaudella.
  Ensimmäinen suullinen valmistelee kitalaen siihen, mitä tuleman pitää. Toinen suullinen kertoo, miltä viini tuoksuu, maistuu ja tuntuu. Kolmas suullinen onkin sitten viimeinen.
  Onneksi tastingissa on tyypillisesti neljää-viittä eri sorttia tarjolla. Toisilla tiloilla on viinin kaverina erilaisia juustoja, ja paritus tuokin esiin uusia makuja niin juomasta kuin juustosta.
 4. Muista syödä.
  Pikkuruiset viinisiemaukset ovat pieniä, mutta niitä on paljon. Osa tiloista tarjoaakin palaa painikkeen lisäksi, valintaa on voileivistä ja salaateista suurempiin ruokiin.
 5. Nauti maisemista.
  Helmikuinen vesisade ei amerikkalaisella viinitilalla harmita yhtään niin paljon suomalaisella kotipihalla.
  Kukkula-sateista-taivasta-vasten

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s