Rahaa on niin paljon

että kyllä taipuu.

Kävimme tekemässä kauppakirjan uudesta talostamme. Allekirjoitusten yhteydessä maksoimme myös käsirahan; emme maksaneet summaa suoraan myyjien tilille verkkopankissa, vaan kauppakirjan laatijan neuvosta transaktio tapahtui valvovien silmien alla. Kun kuvioissa on välittäjäliike, rahat kulkevat yleensä sen tilin kautta.

Miten kuljetetaan kymppitonni yhdestä pankista toiseen välitysliikkeen kautta? Ensin ostaja hoitaa (lue: lainaa) omalle tililleen riittävästi rahaa. Sitten hän menee jonottamaan oman pankkinsa konttoriin Kanta-Hämeen eläkeläisten kanssa. Kassalle päästyään hän sanoo huolettomasti haluavansa nostaa kymmenentuhatta euroa tililtään, jonka jälkeen tunnustaa menevänsä maksamaan talosta käsirahaa ja tunnustaa myös, ettei ole koskaan käyttänyt sekkejä tai vekseleitä ja kysyy, mitä tässä pitäisi tehdä. Onneksi pankkivirkailija tietää.

Raha nostetaan tililtä ja se kirjoitetaan vekselille. Vekseli laitetaan ilman allekirjoituksia käsilaukkuun, jota puristetaan sylissä koko matka seuraavaan kohteeseen.  Me teimme niin, että tilaisuuden aluksi kaupanvahvistaja tarkisti meidän henkilöllisyytemme, sitten luimme, kävimme läpi  ja allekirjoitimme kauppakirjat , minä allekirjoitin vekselin ja vasta sitten annoin sen talon myyjälle. Allekirjoitetun vekselin saa kuka tahansa käydä lunastamassa, joten pörssistä on pidettävä kiinni: kävelimmekin yhtä jalkaa myyjän kanssa toisen pankin ovelle, jossa rahat matkasivat uuteen kotiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s