Viinipussin ylistys

Viinipussi on siunaus ihmiskunnalle. Enkä nyt puhu ainoastaan kolmen litran pahviviinien kevydestä, kätevyydestä tai kannettavuudesta – saati sisällöstä – vaan itse muovipussista.

Kyllä, Kaupasta on mahdollista ostaa kolmen litran muovipusseja, joissa on hana. Ne on tarkoitettu kotiviinin pussitukseen mutta ne on mahdollista täyttää myös esim. omenamehulla. Mikä ajan ja vaivan säästö, kun ei tarvitse

 • ostaa Alkosta viinipulloja ja juoda niitä tyhjäksi
 • pestä niitä huolellisesti
 • liottaa vuorokautta kuumassa vedessä tai muuten desinfioida
 • täytellä yksi toisensa jälkeen
 • huolehtia hyvästä sulkemisesta samaten desinfioidulla korkilla.

Pussit on tehty elintarvikemuovista ja ne ovat kaksinkertaisia. Ne kestävät n. 70-80 asteen kuumuuden ja soveltuvat siten esim. pastöroidun omenatuoremehun säilömiseen.

Sitä tehtiin viime viikolla Lammin Sahdissa. Liesosta löytyi tienoon tänä syksynä viimeinen auki oleva mehustamo, jossa saattoi puristuttaa omenoista tuoremehua. Itse en päässyt paikan päälle seuraamaan prosessia, mutta se oli varsin yksinkertainen: omenoiden murskaaminen, murskeen puristaminen ja mehun pussittaminen. (Ja helppoa sanoa, että oli yksinkertaista, kun joku muu teki kaiken työn. Itse kyllä poimin omenat, mikä ei ollut yksinkertaista.) Eilisen paiston Johanna on kuvannut keskisuomalais-saksalaisen mehuretken – noin se suunnilleen täällä sahtimaillakin kuulemma meni.

Kehitysehdotus ja tutkimuskysymys: Voisikohan tuplamuovipussia käyttää höyrymehun säilömiseen? Jos antaisi jäähtyä jonkin verran ja sitten täyttäisi niin, että laskisi pussista kaiken ilman pois? Ja jos varmuuden vuoksi tekisi kokeen niin, että alla olisi iso vati? Onko kenelläkään kokemusta?

4 ajatusta artikkelista “Viinipussin ylistys

 1. Kiitos vinkistä – mielenkiintoinen uutuus. Onko hinta ihan kohtuullinen? Pällistelin ja pähkäilin tässä jokunen päivä sitten muovikanistereita. Tarkoitus kun olisi vaihtaa juomavesi lähdeveteen. Matkaa lähteelle on senverran että ehkä kerta/viikko tulisi käytyä – eli tarvitsen peräkontin täydeltä kanistereita. Ihan törkeän kallita olivat ne hanalliset kanisterit.

  Onko jollain vinkkiä mistä niitä saisi halvalla – tai tietty mielellään vaikka ilmaiseksi 🙂 Käytetytkin kelpaavat kunhan niissä ei ole jäteöljyjä jemmailtu…

  Senkin nimittäin tiedän, miltä vanhaan bensakanisteriin tehty kilju haisee kun sen löytää oman sängyn alta mihin pikkuveli on piilottanut sen käymään… Vielä 70-luvulla kun löytyi aktiivisia ja harrastavia nuoria Konginkankaankin kylältä 🙂

  Tykkää

  • Katoavaa kansanperinnettä… 🙂 Kertooko tarina, tuliko huono olo kiljun- vai bensankärystä?

   Kuusi kolmen litran lötköpussia oli noin 12 e. En tiedä, kuinka monta kertaa näitä pystyisi käyttämään ja täyttämään veden kuljetukseen ja säilytykseen. Mehun kanssa luulen, että käyttö jää kertaan, sillä miten näitä saisi puhdistettua riittävästi uusintaa varten? Mä olin tässä mehuhommassa kaikkein iloisin siitä ajan ja vaivansäästöstä, jotka muovipusseilla sain.

   Tykkää

 2. Se kilju jäi juomatta – tietty osasyynä sekin että äiti löysi pänikän…

  Minä olen todennut mehuille parhaaksi 5l muovipänikät. Sulavat hitaasti jääkaapissa ja mehu säilyy raikkaana monta päivää. Lidlin vesikanisterit ovat aika ohutta muovia – pitävät kutinsa sen minkä tarvii. Lähdeveden kuljettamiseen ja säilömiseen niitä vähän epäilen. Ei naurata yhtään jos talvipakkasilla sellainen levähtää peräkonttiin…

  Siskolla on metsässä juomapullona vyönlekissä roikkuva korkillnen pussi. Sinänsä kätevä mutta minua kanssa se puhtaanapito siinä pussipullossa vähän arveluttaa.

  Tykkää

  • Mä luovuin edellisen muuton jälkeen arkkupakastimesta, sillä en löytänyt sille järkevää paikkaa, jossa se olisi säännöllisessä käytössä eli helposti saatavissa ja silmien alla. Elintarvikkeiden syväjäädyttäminen tulevaisuutta varten oli mulle turhaa sähköntuhlausta. Muutenhan pakastin on taivaan lahja ihmiselle, jolla on tapana esim. syödä joka päivä!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s